Οκτώβριος 2018

Εκδηλώσεις στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής - Οκτώβριος 2018

  • Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών - Έκθεση σπάνιου υλικού

8 Οκτωβρίου 2018 - 19 Οκτωβρίου 2018, Δευτέρα - Παρασκευή, 12.00 - 15.00

Οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέτουν στις συλλογές τους πλούσιο και σπάνιο υλικό που καλύπτει το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων των Σχολών του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης θα εκτεθεί πολύτιμο υλικό σε ειδικές προθήκες Βιβλιοθηκών των Σχολών, με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας τους για την εξέλιξη των Επιστημών.

Είσοδος ελεύθερη.

 

  • Ξενάγηση πρωτοετών φοιτητών Νομικής Σχολής

15 Οκτωβρίου 2018, 9:30 π.μ.

Η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής υποδέχεται τους φοιτητές της, τους γνωρίζει και τους ξεναγεί στις εγκαταστάσεις της! 
Το εφορευτικό Συμβούλιο και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής υποδέχεται τους πρωτοετείς φοιτητές της Σχολής, με μία ξενάγηση στους χώρους και τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης.

Γνωριμία με την ιστορική μνήμη και το παρόν της νομικής επιστήμης και παρακαταθήκη για το μέλλον.

 

  • Ο δικηγόρος που δεν έγινα!

20 Οκτωβρίου 2018, 17:00-20:00

Η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, διοργανώνει την εκδήλωση "Ο δικηγόρος που δεν έγινα!".

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που σπούδασαν νομικά συζητούν με το κοινό (και δη τους φοιτητές της Σχολής) την επίδραση αυτών των σπουδών στο καλλιτεχνικό τους έργο. Συγγραφείς, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, μουσικοί, αναλύουν τι σημαίνει αρραβώνας και όχι γάμος με τη νομική επιστήμη.

Μαζί μας: Ο  ποιητής,  πεζογράφος, μεταφραστής  Τίτος Πατρίκιος, ο πεζογράφος  Χρήστος Χωμενίδης, ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος, ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης, ο συνθέτης Κώστας Λειβαδάς  η  ηθοποιός Ευγενία Δημητροπούλου, ……και άλλες εκπλήξεις. Συντονίζει η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής και συγγραφέας κ. Λένα Διβάνη. 

Σχεδιασμός / επιμέλεια εκδήλωσης: Λ. Διβανη, Δ. Μπουλουγούρη, Β. Στρακαντούνα.

Συμμετοχή ελεύθερη.

 

  • Παιδιά, τι λέτε για τους νόμους;

21 Οκτωβρίου 2018, 11:00-14:00

Παρουσίαση παιδικών βιβλίων που μιλούν για το δίκαιο και τους νόμους, συγγραφέων που σπούδασαν νομικά. Το κοινό, παιδιά, γονείς και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συγγραφείς, να ανακαλύψουν τον χαμένο θησαυρό που βρίσκεται κρυμμένος στα ράφια της Βιβλιοθήκης μέσα από μία πρωτότυπη ξενάγηση που έχει οργανώσει το προσωπικό της, και να συμμετέχουν μεταξύ των άλλων εκπλήξεων στην ανάγνωση ενός βιβλίου. Τον κρυμμένο θησαυρό θα φωτίσει με τους πίνακες της η ζωγράφος Κάτια Βαρβάκη.

Μαζί μας οι συγγραφείς: Βικτώρια Μπαντή, Δήμητρα Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, Λίλη Σκουλαρίκη, Tζινα Παπαντωνοπούλου, Πάνος Χριστοδούλου. 

Συντονίζει και αφηγείται η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής κ.Βασιλική Στρακαντούνα,

Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Νομική Βιβλιοθήκη.

Μάιος 2018

  • The Primary Fact

2 Μαΐου 2018 – 16 Μαΐου 2018

Από 2/5 έως 16/5 συμπράττουμε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στο πλαίσιο του 5ου Onassis Fast Forward Festival Athens που ανιχνεύει τις ρωγμές του χρόνου στα όρια του μύθου και της μαρτυρίας, της εμπειρίας και της φαντασίας, θα φιλοξενήσουμε μία πολύ σημαντική εικαστική εγκατάσταση του εικαστικού Hikaru Fujii. Είσοδος ελεύθερη.

 

  • Το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην πόλη: Επτά σταθμοί στην Ιστορία και την Τέχνη

6 Μαΐου 2018

Μία δράση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», διάκριση που έλαβε ο δήμος Αθηναίων από την UNESCO για μια χρονιά, από τις 23 Απριλίου 2018 μέχρι τις 22 Απριλίου 2019.

Τι συνδέει την Καπνικαρέα με τα Προπύλαια; Ποια τεκμήρια ιστορίας μπορεί να δει κανείς στο Ιστορικό Αρχείο και ποια στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου; Έχετε επισκεφτεί τη Βιβλιοθήκη της Νομικής το κτίριο του Παλαιού Χημείου; Πόσες φορές έχετε περάσει μπροστά από τη Φοιτητική Λέσχη χωρίς να το ξέρετε; Γνωρίζετε την ομάδα Δίκαιο και Τέχνη και το μουσικό σύνολο Μέλος;

Με αφορμή και αφετηρία την έκθεση «180 Χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός – οι άνθρωποι» το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, σας προσκαλούν την Κυριακή 6 Μαΐου, σε μια ημέρα δράσης και περιήγησης σε σημεία της πανεπιστημιακής πόλης μέσα στην πόλη μας.

 

  • Atenistas OWA - Ανοικτός περίπατος στις Βιβλιοθήκες της Αθήνας

13 Μαΐου 2018 

Ξενάγηση στο ιστορικό κτήριο του Παλαιού Χημείου και στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης, η οποία εκτός των ανοιχτών συλλογών, διαθέτει πλούσια συλλογή σπανίων βιβλίων αλλά και άλλων αντικειμένων που καταγράφουν και αφηγούνται με το δικό τους τρόπο την  ιστορία της νομικής διδασκαλίας, έρευνας και επιστήμης.

 

Επίσης, η ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη» θα παρουσιάσει ειδικά για εκείνη την ημέρα ένα αναλόγιο με τίτλο «Μεταξύ νομικής και λογοτεχνίας» με αναγνώσεις κειμένων από έργα σημαντικών ελλήνων λογοτεχνών που πέρασαν από τα έδρανα της Νομικής Σχολής. Έναρξη αναλογίου ώρα 17:00 και διάρκεια 45’.