Στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής (Παλαιό Χημείο) η έκθεση «Στ’ όνομα της ελευθερίας: Η κατάληψη της Νομικής και το αντιδικτατορικό κίνημα» (5/2 – 31/3/2024)

Κατηγορίες Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής

Η έκθεση με τίτλο: Στ’ όνομα της ελευθερίας. Η κατάληψη της Νομικής και το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, που συνδιοργάνωσαν η Νομική Σχολή και το Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ στο κτίριο της Σχολής στην οδό Σόλωνος, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024, στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, στο εμβληματικό κτήριο του Παλαιού Χημείο.

Η έκθεση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών που αγωνίστηκαν ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία – ελάχιστο φόρο τιμής σε μια από τις πιο φωτεινές στιγμές του ελληνικού φοιτητικού κινήματος. Περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες μέσα από τις οποίες ο θεατής περιηγείται σε μια σειρά τεκμήρια, φωτογραφίες και εφημερίδες, από την πρώτη μέρα της επιβολής του δικτατορικού καθεστώτος έως τη μετάβαση στη Δημοκρατία.

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην επιβολή της δικτατορίας και στην πολιτική της για την ανώτατη εκπαίδευση την περίοδο 1967-1969. Η δεύτερη ενότητα, που καλύπτει την περίοδο 1970-1972, είναι επικεντρωμένη στους όρους δημιουργίας του φοιτητικού κινήματος, εστιάζοντας στην «πολιτιστική» άνθηση εκείνων των ημερών, καθώς και στη δημιουργία της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων και στη δραστηριοποίηση των εθνοτοπικών συλλόγων. Η  τρίτη ενότητα, εκκινώντας από το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών, είναι αφιερωμένη στην κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973, αναδεικνύοντας τόσο τις διεργασίες που οδήγησαν σε αυτή, τα γεγονότα, αλλά και τον ελληνικό και διεθνή αντίκτυπό τους στην κοινή γνώμη. Τέλος, η τέταρτη ενότητα ξεκινά από τη δεύτερη κατάληψη της Νομικής, τον Μάρτιο του 1973, για να περιγράψει τους σημαντικότερους σταθμούς του φοιτητικού κινήματος έως την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, και τελικά την πτώση της χούντας και τη Μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974.

Η έκθεση στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στα τεκμήρια που διαθέτει το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ από τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ συνεισέφεραν σημαντικά και άλλοι αρχειακοί φορείς. Ένα μεγάλο μέρος της στηρίχτηκε επίσης σε υλικό που διέθεσαν στο Ιστορικό Αρχείο κάποιοι και κάποιες από τους πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες του φοιτητικού κινήματος, τους/τις οποίους/ες ευχαριστούμε θερμά.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης προγραμματίζονται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.

Συντελεστές  της έκθεσης

  • Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Πρόεδρος Ι.Α. ΕΚΠΑ, αν. καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ
  • Βαγγέλης Ζιώγας, Υπ.Δ. του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
  • Χάιδω Μπάρκουλα, υπ. αρχειακών συλλογών Ι.Α. ΕΚΠΑ, ΕΔΙΠ Τμήματος Κοινωνιολογίας

Σχεδιασμός/Γραφιστική & Καλλιτεχνική επιμέλεια Πάνος Ματθαίου - Βάσω Παναγιωτοπούλου (talc studio)

Χορηγός: Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Πληροφορίες:

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 -17:00

Διεύθυνση: Κτήριο Παλαιού Χημείου του ΕΚΠΑ (Σόλωνος 104).

Τηλ. 2103688066-2103688068