Δραστηριότητες

Εκπαιδευτικές / Πολιτιστικές / Κοινωνικές

Η Βιβλιοθήκη διοργανώνει σεμινάρια / συνέδρια για το προσωπικό των Βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ, για τους φοιτητές της, αλλά και για επαγγελματίες Βιβλιοθηκονόμους - Αρχειονόμους. Ενδεικτικά αναφέρονται:  

  • Συνέδριο: «Αρχεία, Βιβλιοθήκες και Δίκαιο στην κοινωνία της πληροφορίας», σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Ένωση Ελλήνων Αρχειονόμων, (2008).
  • Σεμινάριο «Ανοιχτή πρόσβαση και Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες» με θέμα «Άδειες Creative Commons και Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες» (2008).
  • Σεμινάριο: «Δεδομένα ψηφιακών Βιβλιοθηκών στο μελλοντικό ψηφιακό περιβάλλον: FRBR και linked Data» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών του Ιονίου Πανεπιστημίου, 18-19 Ιουνίου 2012.
  • Σεμινάριο «Ψηφιοποίηση και πνευματικά δικαιώματα» (2012). 
  • Σεμινάριο "Γνωρίζω τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής". Ετήσιο σεμινάριο για τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του συστήματος Βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ (χρήση του καταλόγου, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βάσεις δεδομένων, υπηρεσίες από απόσταση).
  • Ημερίδα "Βιβλίο και Βιβλιοθήκες από την αρχαιότητα στον σύγχρονο κόσμο". Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας Δικαίου, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στο κτήριο της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής.

Πολιτιστικές και Κοινωνικές δράσεις

Η Βιβλιοθήκη οργανώνει στους χώρους της θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων. με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού της ρόλου. Στις δραστηριότητες  αυτές εντάσσεται  και η ομάδα «Δίκαιο και τέχνη» (2011-) που αποτελεί την κοινή διαδρομή του προσωπικού της Βιβλιοθήκης, των φοιτητών και μελών ΔΕΠ της Νομικής Σχολής.

Η εν λόγω δράση στοχεύει στη διερεύνηση του νομικού φαινομένου, μέσα από το πρίσμα της τέχνης και των έργων της, φέρνοντας σε επαφή νομικούς επιστήμονες και ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων. Για συνεχή ενημέρωση επισκεφθείτε το blog της Ομάδας στη διεύθυνση https://dikaiokaitexni.wordpress.com ή ακολουθήστε τη σελίδα της Ομάδας στο facebook https://www.facebook.com/dikaiokaitexni

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η Βιβλιοθήκη συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική δράση του ΕΚΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό , τον Οκτώβριο του 2015, διοργάνωσε τη δράση της Νομικής Σχολής για τους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία διατέθηκαν σε δομές αλληλεγγύης στην Αθήνα και την επαρχία. Η εν λόγω πρωτοβουλία παρουσιάστηκε στην «1η συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την οργάνωση και την παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ΕΚΠΑ για τους πρόσφυγες που έγινε τη Δευτέρα 9/11/2015 στο Αμφιθέατρο "Α. Αργυριάδης"».

Επίσης τον Μάρτιο του 2016 συμμετείχε ενεργά στη δράση του Παρατηρητηρίου - Δικτύου Αλληλεγγύης του ΕΚΠΑ για τους Πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικό υλικό, τα οποία διατέθηκαν σε δομές αλληλεγγύης στην Αθήνα και την επαρχία. Η εν λόγω δράση παρουσιάστηκε στη «2η συνάντηση εργασίας στις 28/03/2016 στο Αμφιθέατρο "Ι. Δρακόπουλος"».

Μεσω της "Γωνιάς της Αλληλεγγύης"  της Βιβλιοθήκης δίδεται δυνατότητα στους επισκέπτες να παίρνουν ένα βιβλίο από αυτά που διατίθενται προς δωρεά και να ενισχύουν με προσφορά ειδών κοινωνικά ευπαθείς ομάδες .Από το 2022 μεσω της  δράσης Διάθεσης και Ανταλλαγής Βιβλίων ενισχύεται επίσης το έργο φιλοζωικών συλλόγων/οργανωσεων.

Για τις εξωστρεφείς δράσεις και εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης, μπορείτε να ενημερώνεστε από τις Ανακοινώσεις. στη σελίδα της καθώς και τις σελίδες της στα κοινωνικά δίκτυα